Atari ST

From Retropedia
Jump to navigation Jump to search
Atari ST chassi design

Atari ST Familjen är en serie datorer som utvecklades av Atari Corporation som en efterföljare av deras 8-Bit datorer. Den första ST modellen, 520ST släpptes i begränsad mängd våren 1985 för att sedan bli tillgänglig i större skala under juli samma år. ST var den första datorn med ett Bitmapped färg GUI, som en verion av Digital Research GEM som hade släppts i februari 1985. 1040ST släpptes 1986 och var den första datorn som skeppades med en megabyte i grundutförande och första med en Per-kilobyte kostnad under 1US$.

ST såldes med antingen Ataris Färg eller monokromatisk skärm (CRT). Systemets färgläge var enbart tillgänglig på färgskärmen, Medan för det högupplösta läget behövdes den monokromatiska.

I vissa marknader , speciellt ITyskland fick datorn ett starkt fäste som en dator för småföretagare speciellt inom CAD och Publicerings arbete. tack vare sina inbyggda MIDI portar så så blev Atarin en favorit bland hobby såsom professionella musiker för att kontrollera instrument samt redigering.

ST ersattes längre fram av Atari STE, Atari TT, Atari MEGA STE och Atari Falcon datorerna.


Ursprung[edit]

Atari ST utvecklades av Atari för att tävla emot eras rival Commodore International.

Amiga Kontraktet[edit]

Jay Miner, En av de ursprungliga utvecklarna av chipen som fanns i Atari 2600 och Atari 8-bit Familjen, Försökte övertala Ataris ledning att skapa ett nytt chipset till en ny konsol och dator. När förslaget avvisades så lämnade Miner Atari för att starta Hi-Toro en tankesmedja för att utveckla det som skulle bli "Lorraine" chipset. Företaget som sedan döptes om till Amiga Corporation, jobbade under illusionen att de sålde Spel kontroller för att hålla sig dolda för möjliga konkurrenter medan de utveckla Lorrain baserad dator.

Amigas kapital tog slut vände de sig tillbaka till Atari (då ägd av Warner Communication) för att kunna avsluta utvecklingen av Lorrain. Atari hjälpte till och betalade utvecklingen emot att de skulle få exklusiva rättigheter till Lorrain Designen under ett år till en ny spelkonsol och därefter ha rättigheten att lägga till en tangentbord för att marknadsföra den som en komplett dator, designerad 1850XLD. Då Atari under den perioden var involverade med Disney så fick det Kod-namnet "Mickey", och 256K minnet fick kod-namnet "Minnie".

Tramiel Technology[edit]

Då Jack Tramiel lämnade Commodore International Januari 1984 så starta han upp Tramiel Technology Limited (TTL) tillsammans med sina sönder och andra ex-arbetare från Commodore. I April så började de utveckla en ny dator som i början var baserad på National Semiconductor NS320xx processorn men prestationen visa sig inte vara tillräcklig och de gick över till 68000.

Tramiel fick i mitten av 1984 reda på warners planer att sälja Atari som vid den tidpunkten gick med förlust på en miljon dollar per dag. Atari var intressant på grund av att eras produktion låg utomlands och att de hade ett färdigt globalt distributions nätverk som kunde användas till hans nya dator, förhandlingarna pågick under Maj-Juni 1984. Han säkrade nog med kapital och köpte Ataris konsument division (som inkluderade konsol och dator avdelningarna) i Juli samma år. under tiden så lämnade chefer och ingenjörer commodore för att gå med i Tramiels omdöpta företag Atari Corporation, Commodore svarade med att stämma fyra före detta ingenjörer för stöld av företags hemligheter.

Då anställningskontrakten inte följde med i köpet av Atari så började Tramiel och hans söner intervjua Atari inc. anställda för att avgöra vilka som skulle få vara kvar i det ny formade företaget. Under köpes perioden så fanns det 900 anställda med en top på 10,000 och efter intervjuerna så återstod 100 som fick anställning på Atari Corp.

Det var planerat att ST skulle ha ett skräddarsytt ljud processor med namnet "AMY", men chipet han aldrig bli klart i tid så det ersattes av ett standard Yamaha ljud chip.

Det var under senare delen av Juli tidig Augusti upptäckte Leonard Tramiel orginalet av Amiga kontraktet, detta krävde att Amiga Corporation skulle leverera Lorrain chipsettet till Atari den 30 Juni 1984. Amiga Corp. hade sökt ekonomiskt bidrag från investerare under våren 1984 (bland dem Tramiel Technology, som ville ersätta nästintill alla på Amiga).

Commodore och Amiga[edit]

Då rykten om Tramiels förhandlingar att köpa Atari, Så började Commodore sina förhandlingar med Amiga Corp, diskussionerna ledde till att Commodore ville köpa upp Amiga helt och hållet i förhoppningar att köpet skulle bryta alla utomstående kontrakt. Istället för att leverera Lorrain Chipset till Atari så leverade Commodore i Amigas ställe en check på $500 000 och med det returnera kapitalet Atari investerat i Amiga för chipsetet. Tramiel stämde Amiga Corp. den 13 Augusti 1984. han var ute efter skadorna och ett åläggande på Amiga (och därmed Commodore) från att producera något med sin teknologi.

Commodore så hamna Amiga teamet i limbo under sommaren 1984 på grund av stämningen. utan ett ord om situationen med Chipsettet, Lorraine datorn och teamets öde. Under hösten 1984 så meddelade Commodore teamet att projektet Lorraine var aktiv igen, Chipset skulle förbättras, ett operativsystem utvecklas och hårdvaran utvecklas färdigt. Under tiden så meddelade Commodore att Amiga 1000 med Lorraine chipset var på väg i Juli 1985. Denna försening och med många före detta Commodore ingenjörer så kunde de leverera de första ST enheterna i juni 1985. under Mars 1987 så kom de två företagen överens gällande stämningarna bakom stängda dörrar.

Operativ Systemet[edit]

Då Hårdvaran började nå sitt slutskede så började Ataris Team leta efter lösningar till ett operativ system. Strax efter Ataris uppköp så kontaktade Microsoft Tramiel med erbjudandet att anpassa Windows till plattformen, men leveranstiden var allt för lång för Ataris behov. en annan möjlighet var Digital Research som just då jobbade på GUI-systemet Crystal som strax skulle döpas om till GEM. en annan möjlighet var att själv skriva ett nytt operativsystem, detta avfärdades då Ataris ledning var osäkra på om de hade expertisen som behövdes för det.

Digital Research var helt engagerad i Intels platform, så ett Team skickades från Atari till Digital Research högkvarter för att jobba med "Monterey Team" som bestod av en blandning av Atari och Digital Research ingenjörer. Leonar Trameil skickades från Atari för att övervaka "Project Jason" (dvs Operativ Systemet) för Atari ST datorerna. namnet kom från original designern och utvecklaren, Jason Loveman.

GEM var baserad på CP/M-68K, essentiellt en direkt konvertering av CP/M till 68000. runt 1985 så började CP/M gradvis bli mer föråldrat och stödde bl.a inte underkataloger. Digital Research hade även påbörjat processen att bygga ett DOS liknande operativ system speciellt för GEM, GEMDOS, det diskuterades även om en port av GEMDOS skulle vara klart för leveransen i Juni, det beslutades senare att så skulle bli fallet. Detat resulterade till att GEMDOS filsystemet blev en del av Atari TOS (Ataris operativsystem som blev känt som Tramiel Operating System). Detta gav Atari ST ett snabbt, hierarkiskt filsystem, essentiellt för Hårddiskar, Som plus så hade programmerare funktionsanrop som liknade IBM PC DOS. Atari ST karaktärerna var baserat på codepage 437.

Förutom original TOS operativ systemet så var flera tredje parts utvecklade OS utvecklade till ST, bland annat UNIX cloner, Idris, Minix hade en Atari ST version och Mint OS var utvecklad specifikt för Atari ST

Debut och Release[edit]

Efter sex månaders intensivt arbete efter Tramiel tog över Atari så presenterades 520 ST januari 1985 på Winter Consumer Electronics Show i Las Vegas. Infoworld beskrev prototyperna som visades på ator showerna för en "Typisk Commodore-64 stil, slarvig och billig Tramiel produkt". Helt oväntat så visades ST upp på Atlanta COMDEX under Maj. På grund avs ina likheter till den orginella Apple Macintosh och Tramiels roll i utvecklingen så fick den snabbt smeknamnet Jackintosh. Ataris snabba utveckling av ST:n förvånade många, medan andra var skeptiska till ST:ns "Billiga" utseende, Ataris osäkra finansiella situation och dåliga relationer som Tramiel hade med mjukvaru utvecklare.

Redan 1981 skrev Adam Osbourne att Tramiel"förtjänar beröm för vad han lyckats åstadkomma", "Microdator industrin är fylld med skräck historier om hur Commodore behandlar sina återförsäljare och kunder".1984 SÅ skrev Ahoy! att Tramiel"Aldrig vart bra på att skapa relationer med återförsäljare... under hans tid så anklagade återförsäljarna honom för att behandla dem hårt som om de var leverantörer eller konkurrenter". Efter att ha köpt upp Atari så nämnde Computer Gaming World att hans dåliga ryckte sannolikt skulle göra dator butiker motvilliga att förhandla med företaget, därmed skada deras distribution av ST:n. en återförsäljare sade med tanke på hans erfarenhet med Tramiel "vårt intresse för Atari är noll, zilch". Varken Atari eller Commodore hade möjligheten att övertala stora kedjor som ComputerLand och BuisnessLand att sälja deras produkter.De som observerade kritiserade Ataris oregelbundna diskussioner angående planerna för den nya datorn,De skiftade snabbt från att använda stormarknader till specifikt dator butiker till båda. Ataris chefer kunde inte namnge några dator butiker som skulle sälja ST:N när de fick frågan på COMDEX. En analytiker angav efter att ha varit på ett möte "vi har sett marknadsstrategier ändras framför våra ögon".