Chameleon 64 (FPGA)

From Retropedia
Jump to navigation Jump to search

Chameleon 64 / Turbo Chameleon 64 är en cartridge med multipla funktioner. Likt 1541 Ultimate har den en massa inställningar och annat. Den stödjer mycket men är inte fullt lika kompatibel som 1541 Ultimate när det gäller 1541-emulering. Det går dock att köra den i standalone-läge, och även koppla den till en standalone-expansion som ger dig fyra joystick-portar samt möjlighet att koppla in ett tangentbord från en Amiga 500 eller en C64. Även breakout kabeln ger dig möjlighet att koppla in PS2 mus och Tangentbord till den, så du kan andvända den som en C64:a eller Amiga, Spectrum vad du vill andvända för core.

Sid-emuleringen - 6581 och 8580 - är relativt bra, och det går att dual-sid på den, för att på så vis välja stereo/mono och det låter förvånansvärt bra.

1541-emuleringen finns där, Likt SD2IEC så det är emuleringen mer än godkänd, då den klarar av det mesta likt 1541 Ultimate. Vissa custom loaders från tex. Fairlight och några andra grupper så är den kinkig på discswap.

Cartridge-emuleringen ger lite olika möjligheter, t.ex Action Replay och liknande cartar. Det går att mounta 4 olika carts vid uppstarten och man ställer 1st som default. Så du har möjlighet att köra med lite olika lätt

Video-porten kör VGA, men med vissa klagomål om att det rycker och har sig med denna cartridge. Men ställer man det i 50 eller 75Hz så har man inte ryckigheter att tala om utan det blir mjukt även på en platskärm.

Kopplar man in även en RR-Net mk3 (Fristående Cartridge/Modul för Chameleon) så får man stöd för nätverk och annat gott, så som att kunna telnet:a med Guruterm eller browsa med Contiki. Fast bästa funktionen är nog att man kan andvända sig av Warpcopy för att preservera disketter direkt till en PC på ungefära 22Sekunder per diskett.

Det går även att välja att köra olika cores i denna cartrigdge, och här kommer det som är det roliga: det går att emulera exempelvis en Minimig i den för att köra exempelvis en Amiga, PCEngine, MSX samt Atari, och emulera flera olika maskiner.

För mera information och hur det funkar kan man få via officiea sidan: http://wiki.icomp.de/wiki/Chameleon

Värt att notera! Denna Cartridge verkar vara discontinued men funkar väldigt bra fast det är Beta stadie på Firmwaren i den. Den har gått upp i pris med på andrahands markanden.